Els suaus relleus de la plana del Vallès

El municipi de Polinyà es troba situat a l’oest de la comarca del Vallès Occidental, a la dreta de la riera de Caldes, entre Palau-solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda, allà on el relleu ondulat és solcat a banda i banda per les rieres de Can Rovira i Can Serra, formant al sud, la riera de Polinyà. La part sud del terme l’ocupa una gran polígon industrial, però a la part nord i a altres racons hi perdura un interessant mosaic agroforestal i una agricultura de secà, bàsicament de cereals i farratges.

El primer nucli vilatà es va formar al voltant de l’antiga església parroquial de Sant Salvador, consagrada l’any 1122, tot i que ja es troba documentada des de mitjans del segle XI. Fins als anys 60 del segle XX, Polinyà era un terme essencialment agrícola i més aviat disseminat. A partir de llavors el poble comença a créixer amb base a la indústria, arribant a agrupar uns 8.400 habitants (2018), tot i que conserva vàries masies o cases pairals típicament vallesanes, la majoria d’elles construïdes entre els segles XVI i XVIII.

Els valors naturals i paisatgístics és el tradicional de la plana del Vallès, és a dir, el relleu ondulat de petites carenes tot formant rieres i torrents teixint el mosaic característic de camps de cereals, plantes farratgeres i lleguminoses, alternant amb els boscos més o menys extensos ocupant marges de camps, vores de rieres o vessants de pendents no conreades, bàsicament pinedes i alzines i roures esparsos als racons més humits. Aquesta diversitat d’ambients vegetals, afavoreix notablement la riquesa biològica. La fauna hi troba llocs adients de refugi, alimentació i reproducció. Aquests espais, però, reben una certa pressió antròpica que pot afectar la densitat d’aquestes poblacions silvestres.

5 rutes per a descobrir el patrimoni natural de Polinyà

Punts d’interès principals:

  • Pont de Ca n’Oller: El Pont de Ca n’Oller és en realitat un antic aqüeducte que, probablement, servia per a proporcionar el reg als camps agrícoles dels entorns.
  • Plataneda: Aquests plataners formaven part d’una antiga explotació forestal. Ara, però, estan en procés de naturalització. En aquest indret era molt habitual la plantació d’arbres per obtenir-ne fusta. També hi trobareu arç blanc, esbarzer, bardisses de saüc i moltes heures enfilades als troncs.
  • Riera de Ca n’Oller: Aquest és un espai clau per a la fauna autòctona perquè gràcies al sotabosc ple de bardisses els animalons hi troben refugi, protecció i lloc de cria. A mes la proximitat als camps agrícoles els permet trobar-hi aliment fàcilment. Es tracta, a més d’un corredor natural, entre diferents espais naturals de gran valor.

Punts d’interès principals:

  • Església romànica de Sant Salvador: situada al nord de la població en la cresta d’una petita carena que separa les rieres de Can Rovira i de Can Serra, presidint tot el poble, és nu dels valors històrics més importants de Polinyà, per la seva antiguitat i pel seu valor arquitectònic. A l’interior s’hi van descobrir unes valuoses pintures murals.
  • Font de la Mare de Déu: L’ambient humit fa d’aquest indret un espai molt important per a mantenir la biodiversitat. Amfibis com el gripau o les salamandres l’aprofiten per a la posta. També s’hi poden veure esquirols i eriçons que s’acosten a beure. És un lloc propici per al refugi i la cria dels ocells autòctons.
  • Camí a Can Carol: El punt més ombrívol i boscós de la ruta. Format, sobretot, per pi blanc amb alguns roure i algun pi pinyoner.
  • Parc de la Riera: Dins el nucli urbà de Polinyà trobem un dels trams millor conservats de la riera. Al parc, a més, també hi trobareu alguns prats, alzines i roures a la part més humida.

Punts d’interès principals:

  • Can Padró i Can Monistrol
  • Paisatge agrícola

Punts d’interès principals:

  • Creu de terme
  • Camí de la Font de la Mare de Déu
  • Riera de Ca n’Oller

Punts d’interès principals:

  • El torrent de Ca n’Oller i Can Fontanet: És un torrent sec de règim estacional i tributari per sota de Ca n’Oller de la riera de Caldes. Aquesta finestra de vegetació ens deixa veure el mas de Can Fontanet, els seus camps i el límit amb la franja de vegetació del torrent. Al torrent hi trobem algun àlber i algun om, que juntament amb els roures i les alzines són la vegetació més representativa. Aquest bosquet, el seu sotabosc de bardissa i la proximitat dels camps agrícoles, el fan un espai molt important per la fauna, ja que hi troba refugi, protecció, lloc de cria i aliment. Els torrents, alhora són corredors naturals i connectors entre espais naturals de més valor.
  • Torre Martí: Casa d’estiueig propietat de la família Martí. Forma part de les mansions que es van construir entre la primera i segona desena del segle XX.
    Sobre una planta rectangular correspon per les seves característiques arquitectòniques i decoratives de finals del Modernisme entrant al Noucentisme.
  • Can Padró: Si bé no se sap amb certesa l’època en què es va construir, és considerada com una de les antigues de Polinyà. Actualment té un ús residencial.